close
تبلیغات در اینترنت
کندوج 1393

لسکوکلایه عکس

این عکسها را غلامرضاوظیفه شناس مدیرسایت گرفته است .ادامه مطلب را بخوانیدوحتما نظر بدهید.منتظردیگرعکسهای من باشید .کپی برداری مجازاست.

کندوج 1393



کندوج.

کندوج نامی که شنیدنش خیلی ها رو به روزهای نه چندان دور گذشته می بره. روزهای خاطره. روزهای ...

کندوج یکی از سازه هایی هست که تو شمال کشور داره کم کم محو می شه مثل همه چیزهایی که تو این دوران ماشینی از یاد همه رفته...

 

کندوج

 

نمایی از یک کندوج قدیمی گالی پوش در گیلان

 

کَندوج، واژه‌ای است گیلکی که با نام‌های دیگر محلی کوندوج، کوندیج، کوروج، کوتی و کوتامدر نقاط مختلف گیلان و غرب مازندران از آن نام برده می‌شود و سازه‌ای است که شالیکاران شمالی از آن برای نگه داری و انبار کردن ساقه‌های شالی مورد استفاده می‌کنند.


سکوی چهارگوش کندوج، مربعی شکل و به طول و عرض ۳ تا ۵/۴ متر، به ارتفاع ۵/۱ متر فقط از یک سو باریکه راهی برای ورود دارد. پهنای این سکو نسبتأ زیاد است و از چهار گوشه آن، چهار ستون مخروطی به ارتفاع ۵/۲ متر بالا می‌رود. بر روی این ستون‌ها که از گل خام و رسی است، چهار قطعه از تنه درخت که به صورت منشور بسیار قطور تراش داده شده، کار گذاشته می‌شود و واشان‌های قطور چهار سویه ساختمان بر روی این منشورها استوار گردیده، بر روی آنها چوب‌های قطور میخ می‌کنند تا خوشه‌ها را بتوانند روی آنها انبار نمایند. بام این بنا هم که از گیاه مخصوصی به نام لی پوشیده شده به شکل منشور کله قندی است. عمومأ پوشش سقف کندوج را کلوش ساقه برنج، گالی نوعی گیاه مردابی و به ندرت لت پوش، تخته تبر تراش خورده و نیز امروزه سقف کندوج را از شیروانی حلب می‌سازند. برای رفتن به بام فقط از نردبان استفاده می‌شود. از کف کندوج نیز برای دانه کردن خوشه‌ها بهره وری می‌شود. گفتنی است: در بالای بام پوشالی و مخروطی شکل کندوج، گمج (نوعی ظرف لعابی از جنس خاک رس) را وارونه می‌گذارند و به دین وسیله مانع ورود آب باران از انتهای سقف به داخل کندوج می‌شوند. از مهم‌ترین مزایای کندوج، بالاتر بودن آن از سطح زمین می‌باشد که باعث می‌گردد با آب باران یا طغیان رودخانه و رطوبت زمین به محصول برنج آسیبی وارد نسازد و باعث فاسد شدن برنج نگردد و از سوسس دیگر از نفوذ حیوانات موذی به خصوص موش به داخل انبار برنج پیشگیری می‌نماید. از ویژگی‌های بارز معماری بومی در ساخت کندوج این است که بنای آن را به گونه‌ای می‌سازند تا کندوج‌ها از پایین تا بالا و در میانه هواکشی جهت جریان هوا تعبیه می‌شود که سبب خشک نمودن برنج می‌گردد، بنا به تجربیات و شنیدارها اگر اگر شلتوک برنج در کندوج بماند، پخت و طعم جالبی خواهد داشت. گفتنی است برای کشیدن برنج به کندوج از چوب دو شاخه شبیه دوخالنگ یا چنگک که به شکل عدد هفت می‌باشد استفاده می‌شود که یک سرش وصل بر طناب است و سر دیگر را برنج دَرز فرو می‌کنند و از زمین به بالای کندوج می‌کشند.



من این عکس را در سراوان گرفتم .


+ نوشته شده دریکشنبه 07 ارديبهشت 1393ساعت 6:22توسط غلامرضاوظیفه شناس لسکوکلایه مقیم (تهران) | | تعداد بازدید : 10

مطالب قبلی

» پیچ خطرناک بین روستای سوخته کوه و لسکوکلایه
» تهران یعنی این 1396
» بهار (1397)در راه است
» دلار یا درار (ادامه مطلب رو بخوانید)
» به زبان شمالی سیر وویج
» سویک چیست (ادامه مطلب رو بخوانید)
» درختی که به جای اینکه راست بره بالا راهش رو کج کرده (تهران نرسیده به بهارستان باغ سپه سالار) 1396
» درخت توت با شاخه های تو در تو (ادامه مطلب رو بخوانید)
» نمایی از چاه آب در لسکوکلایه بعد از آمدن آب شهر1396
» نمایی از چاه آب در لسکوکلایه بعد از آمدن آب شهر1396(ادامه مطلب رو بخوانید)

صفحات وبلاگ